Turistički vodič Sabunike
Kroatija je tako blizu - za nekoliko sati stižete u Sabunike
Malo mjesto Sabunike smješteno je otprilike 20 kilometara sjeverno od grada
Zadar u sjevernoj Dalmaciji. Jeftin apartman ili kuću za odmor u Sabunikama možete lako i brzo doći avionom. Zračna luka Zadar tijekom sezone ima direktne letove iz mnogih njemačkih zračnih luka. Vrijeme leta iznosi oko dva sata. U zračnoj luci nalaze se agencije za iznajmljivanje automobila. Unaprijed rezervirajući automobil štedite novac i vrijeme prilikom dolaska. Vlastitim automobilom možete stići do svog smještaja u Sabunikama iz Münchena za otprilike devet sati. Put vas vodi kroz Austriju (naplatne ceste) i Sloveniju. Alternativna ruta nudi zaustavljanje u Trstu (Italija) i vodi vas preko idilične obalne ceste od
Rijeke do Zadra, pored otoka
Paga.
Najbolje mediteransko vrijeme na Jadranu
Područje oko vaše kuće za odmor ili apartmana u Sabunikama karakterizira blaga mediteranska klima. Jadransko more služi kao spremnik topline, a iz obližnjih planina u pozadini dolaze hladni vjetrovi koji zimi mogu doseći snagu oluje (bura). Ljeta su suha i ne prevruća - savršena za
odmor na plaži u Zadru i okolici. Tada jugo puše s juga i donosi tople zračne mase u Dalmaciju. Prosječna temperatura iznosi 25 °C. Temperatura kupanja u Jadranskom moru iznosi preko 20 °C između kraja svibnja i listopada. Zime su blage, ali vlažne, s manje kiše u sjevernoj Dalmaciji nego dalje na jugu. Za planinare su proljeće i jesen najbolje vrijeme za putovanje. Temperatura zraka je ugodna, malo kiše pada i ne znojite se tako brzo.
Jednostavno i ukusno - dalmatinska kuhinja
U restoranima i konobama oko vašeg apartmana ili kuće za odmor u Sabunikama, riba i morski plodovi iz Jadrana su na vrhu jelovnika. Često je vlasnik kuće istovremeno i ribar, a na tanjur dolazi ulov dana. Cijene su obično navedene po kilogramu. Pokazuje vam se svježa riba, odaberete najbolju i ona se zatim važe. Kao prilog popularni su kuhani krumpir i špinat. Naša preporuka: Probajte salatu od hobotnice ili crni rižoto s lignjama. Ako više volite meso, nećete biti razočarani: janjetina, govedina i kobasice se u Dalmaciji peku na otvorenom roštilju na drveni ugljen. Vegetarijanci u Dalmaciji obično moraju malo potražiti kako bi pronašli raznolikost salata. Naš savjet: rižoto ili tjestenina s tartufima iz
Istre. Hrvatsko vino izvrsno se slaže sa svim tim delicijama. Jednostavna crvena vina iz zemlje odgovaraju jednostavnoj kuhinji s roštilja. Uz ribu, tjesteninu i rižoto preporučujemo bijeli Malvazija iz regije.
To je Dalmacija: između planinarenja i plaže - kulture i prirode
Osim već spomenutih kulinarskih atrakcija, kombinacija tisućljetne kulturne krajolike i plaža Jadrana čini Dalmaciju tako privlačnom. Povijest Zadra seže daleko u predrimsko doba. Grad je postao velik s Rimljanima i raskošan za vrijeme mletačke vlasti. Mletački obrambeni sustav iz 15. do 17. stoljeća nedavno je uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Šetajte uskim ulicama starog grada, gdje je turizam započeo 1902. godine otvaranjem prvog hotela. Posvuda susrećete krilatog Markova lava, simbol Mletačke Republike. U luci vrijedi vidjeti, odnosno čuti, Morske orgulje koje je stvorio umjetnik Nikola Bašić. Valovi tjeraju vodu u orguljske cijevi i tako stvaraju protok zraka. Duž obale na kopnu, na mnogim otocima i poluotocima, brojne plaže privlače sunčanje i plivanje. U predsezoni imate mnoge plaže i staze samo za sebe - idealno za
odmor s psom u Dalmaciji. Mnogi iznajmljivači imaju vlastite kućne ljubimce i srdačno dočekuju vaše četveronožne članove obitelji.